2015. január 20., kedd

Álomzóna - tervek, amelyek nem sikerültek - 1 -

Madárezredes 

című darab zenéjét megírtam, legalábbis szerettem volna zenei elképzeléseimet adni a leendő előadásokhoz. Mint muzsikus a színpadon szerepelhettem volna a darab színészeivel. Sajnos a világ nem akarja, hogy bemutassuk ezt a kiváló szatírát, vagy inkább őszinte kritikát.

Hriszto Bojcsev kortárs bolgár színpadi szerző 1997-ben a Madárezredes című darabjával elnyerte a British Council által alapított nemzetközi dráma nagydíjat. Azóta a művet Londonban, Bécsben, Prágában, Párizsban, Belgrádban, Szkopjében, Avignonban mutatták be. (Egyébként 1999-ben az Evenging Standard színházi megfigyelője Bojcsevet magyar szerzőként emlegette, ami ironikus módon újfent alátámasztja a drámaíró azon álláspontját, hogy „ezek egyszerűen nem tesznek különbséget a balkáni államok között”.) Bojcsev a klasszikus „Száll a kakukk fészkére”-módszerhez folyamodik, amikor a Jugoszláviában folyó háború idején Bulgária valamelyik eldugott elmegyógyintézetében a páciensekkel mondat ki alapvető igazságokat, amelyeket azok büntetlenül szétkiabálhatnak a „normálisak” világában. Az ő szereplői megvilágosodnak, míg az értelem vak marad ezekre az igazságokra. Ők felkarolnak egy kezdeményezést, amely mások szemében bukásra van ítélve, és mindennek ellenére elérik a maguk célját. Akár a madárrajoknak, sikerül átrepülniük tereket és határokat. Még akkor is, ha tavasszal nem térnek vissza honi fészkeikbe. Paradox módon a humanitárius segítségként véletlenül hozzájuk jutott katonai uniformisok visszaadják a „normalitásukat”, rendet teremtenek a káoszban, lerázzák a tébolyodottak igézetét.

Tehát még egy terv, amit nem sikerült megvalósítanom.



Sebaj, ötletem még van. A régi, meg nem valósított terveimről időnként hírt adok. Az öregség szeret emlékezni, mert még van, aki él és együtt érezhet terveimmel.

2 megjegyzés:

  1. Sajnálom Jóska, hogy így alakult ez az ígéretes programod. Ne csüggedj, erős hited segítsen új terveid megvalósításában! ...hisz "Fújhat a szél, renghet a föld,/ Vigyáz rám az Úr" ...úgy legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Kedves Ismeretlen!

      Köszönöm együttérző bejegyzéseid.
      Sajnos nem tudom kihez van szerencsén és így nem tudok igazám örülni.

      Kérlek fedd fel magad, talán lennének közös témáink.

      Békességet
      Dinnyés József

      Törlés